Vanliga frågor

Alla hänglås behöver lite omsorg ibland. Hänglås är väldigt snillrika i konstruktionen, men egentligen väldigt logiska och endast mekaniska. De mår bra av att skruvas isär, torkas rent och fettas/oljas in. Vid bygelhålen använder du fett. Har du en skivcylinder i låset använder du en droppe olja för att smörja cylindern. Du kan även lämna in låset till oss eller till en låssmed för service. Undvik de-icer, 5-56 och dylika smörjmedel då de kan lösa upp fettet.

Gäller det ANCHORS skivcylinder ska du använda 1-2 droppar olja nån gång om året beroende på hur mycket låset används och vart det sitter. Är det en cylinder av annan typ ex, ovalcylinder så har i regel tillverkaren en egen instruktion för smörjning. Rekommenderas låsspray så tänk på att spraya försiktigt så att inte låssprayen kommer in i hänglåsets låsmekanism och löser upp fettet. Man kan tro att all spray funkar bra, men vissa kan till och med förstöra mer än de gör nytta.

Detta kan hända, och speciellt vid snabba väderomslag blött/kallt. Det låset egentligen signalerar då är att det behöver torkas, göras rent och fettas in ordentligt. Man skall aldrig värma låset med eld eller minigasolbrännare eller dylikt. Det tinar och öppnar förvisso låset, men bränner bort fettet och torkar ur låset på ett felaktigt sätt. Det fryser garanterat snabbt igen. Värm istället hänglåset med händerna, trä en vante över låset och krama det lite. Har du tillgång till varmvatten och en påse så kan du göra en vattenblåsa och trycka den mot låset.

Nej, hänglåset levereras utan cylinder. När du köper hänglåset hos exempelvis en låssmed, så kan du välja vilken cylinder som ska sitta i. Du vill kanske ha samma nyckel på hänglåset som till ditt hus eller lägenhet. Samma sak gäller Snowman och Europacylinder.

Med Ovalcylinder avses Skandinavisk standard ovalcylinder, vilket är den cylindertyp som är vanligast förekommande i Skandinavien. Snowman, som med lite fantasi har formen som en snögubbe, används bara till vissa hänglås och är en gammal standard som succesivt fasas ut mot ovalcylindrar. Europacylindern är ovanlig i Skandinavien, men desto vanligare i resten av Europa. Du hittar bilder på dessa cylindrar under respektive hänglås.

Som regel följer alltid 2 st nycklar med varje hänglås. Gäller även då låsen säljs i lika låsning. Enstaka undantag kan förekomma då kompletteringsbeställningar görs av hänglås i delar eller i speciella projekt.

I första hand vänder du dig till en låssmed. Se mer information under fliken hitta återförsäljare på vår hemsida.

I första hand vänder du till din lokala låssmed. Hittar du inte det du söker, är du alltid välkommen att kontakta oss så guidar vi dig.

Vi säljer hänglås i samtliga hänglåsklasser, klass 1 till klass 5, där klass 5 är högsta säkerhetsklass. Vill du veta mer om klassning, läs mer på sidan klassificeringsguide.

Klass är det som används i Sverige och styrs av hänglåsnormen SSF 014. Grade är den europeiska standarden som styrs av normen EN 12320. Den svenska standarden har ett antal tilläggskrav jämfört med den europeiska. Ett hänglås i klass 3 motsvarar ett hänglås i Grade 4, men har även uppfyllt de tuffare svenska tilläggskraven.

Produktcertifikaten hittar du under respektive produkt. Alla våra godkända hänglås är testade på RISE, det som tidigare hette Statens Provningsanstalt, och certifierade av SBSC Svensk Brand- och Säkerhetscertifiering.

WP står för Weather Protected, väderskyddad, och innebär att hänglåset har tätningar i båda bygelhålen och även runt regeltappen inuti hänglåset. Vissa av dessa hänglås har även ett tätslutande gummiskydd eller gummiknopp för att skydda cylindern.

Absolut! Detta är en av våra stora styrkor. Eftersom vi utvecklar och tillverkar låsen själva i vår fabrik i Eskilstuna, så finns våra hänglås i väldigt många varianter. Exempelvis så finns möjlighet att få alla våra hänglås i klass 3-5 med löstagbar bygel.

Vi har hänglås anpassade för de flesta elektroniska cylindrar på marknaden. De hänglås vi betecknar med XL är lite längre i låshuset och rymmer då de lite längre elektroniska cylindrarna. Är cylindern i standardlängd, men med knopp går det bra att använda våra standardhänglås för ovalcylinder. Hänglåset kan dock behöva anpassas efter den cylinder du har för att fungera korrekt. Kontakta oss, så hjälper vi dig med det.

Hänglås i system kan vara mycket praktiskt. Exempel: Alla elever på skolan har hänglås till sina skåp. Eleven har sin egen unika nyckel och kommer såklart bara in i sitt eget skåp, men är olyckan framme och eleven glömmer eller tappar bort nyckeln, så kan till exempel skolvaktmästaren öppna med hjälp av en huvudnyckel som passar i alla hänglås. Utöver det så registreras systemet, så om nu nyckeln är borta, så kan den som beställt systemet beställa en ny nyckel till hänglåset.

Ja! Detta är en mycket bra och viktig fråga. Vi säljer Hänglåskedjor som du fäster i bygeln på låset med ena änden och i grinden eller väggen i den andra. Finns till alla våra bygeldimensioner. Finns även i eftermonteringsbart utförande. Väldigt användbar då det är många brukare av hänglåset, men även om du har nyare hänglås med elektroniska cylindrar / passersystem vilka du inte vill riskera att tappa i marken.

Vi vill då att du ska kunna serva våra produkter och aktivt sälja svenska kvalitetshänglås. Kontakta oss, så berättar vi mer.

Vi tillverkar gärna dina hänglås. Kontakta Tomas Eriksson VD eller Robert Fredriksson Produktchef och vice VD för mer information

Ja! Eftersom vi köper vårt material i Sverige och utvecklar och tillverkar hänglåsen själva i vår fabrik i Eskilstuna så kan vi vara mycket flexibla i vår tillverkning. Kontakta Tomas Eriksson VD eller Robert Fredriksson Produktchef och Vice VD för mer information.

Nej, även fast vårt kombinationslås är välbyggt och har en rostfri bygel så går denna typ av konstruktion inte att få godkänd i någon klass enligt gällande regelverk. Detta gäller alla kombinationshänglås av denna typ, litet som stort.

Nej. ANCHOR har en lång historia och den första dörrstängaren kom redan i början på 1920-talet, men sedan 1980 har vi endast produktion och utveckling av lås & beslag.

Nej, de sista reservdelarna vi hade tog slut redan på 1990 talet, men kan finnas kvar hos välsorterade låssmeder eller järnhandlare.